Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Stress en burn-out

We ervaren allemaal wel eens stress op het werk. Soms blijft de druk duren en vind je geen manier om ermee om te gaan. Dan kan een burn-out om de hoek loeren.

Blijf niet met stress zitten, maar zoek hulp. Er zijn heel wat personen bij wie je terecht kan. Ook het aanbod aan opleidingen en coachings rond stress en burn-out is groot.

Van toepassing voor
Federale ambtenaren

Inhoudstafel

  • Wat zijn stress en burn-out?

    Stress op het werk ontstaat als je niet aan de eisen en verwachtingen kan voldoen die in je werksituatie gesteld worden.  

    Bij een langdurig scheve balans tussen je werkverplichtingen (belasting) en wat je aankunt (je draagkracht) kan je last krijgen van oververmoeidheid of spanningsklachten. 

    Burn-out is het resultaat van chronische werkstress dat niet succesvol werd beheerd. 

    Mensen met burn-out hebben: 

    • gevoelens van energietekort of uitputting 
    • verhoogde mentale afstand, negativisme of cynisme tegenover het werk 
    • verminderde professionele efficiëntie 

    Meer info over de symptomen en hoe een burn-out herkennen, vind je in deze presentatie. 

    Waar hulp vinden? 

    Net zoals alle werkgevers is de federale overheid verplicht om een actief beleid te voeren om stress te voorkomen. Dat betekent dat de federale overheidsorganisaties eventuele stressrisico’s rond arbeidsinhoud, -omstandigheden, -voorwaarden en -verhoudingen moeten opsporen, en daarna de passende maatregelen moeten nemen om stress te vermijden en te verhelpen.

    Natuurlijk hoef je als personeelslid niet te wachten op je werkgever. Je kan ook zelf je stress aanpakken. Indien je te maken hebt met blijvende stress, aarzel dan niet om naar je leidinggevende te gaan. Misschien weet hij of zij niet dat je te maken hebt met stress, en kunnen enkele eenvoudige maatregelen ervoor zorgen dat je stresstoestand verbetert of verdwijnt.

    Heb je het idee dat je niet terecht kan bij je leidinggevende, dan kan je altijd aankloppen bij:

    • een vertrouwenspersoon
    • een stress- en burn-outcoach
    • je preventieadviseur psychosociale aspecten 
    • je arbeidsarts 

    Meer info over wat deze mensen doen en hoe ze je kunnen helpen vind je in deze presentatie. 

  • Opleidingsaanbod

    Er is een groot opleidingsaanbod dat focust op stress, burn-out, mindfulness en veerkracht. Het gaat zowel om korte sessies en langere trajecten, als om zelfstudie en coachings. Bekijk hier ons volledige opleidingsaanbod. 

Regelgeving

Wet van 4 augustus 1996

Wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk Gecoördineerde versie (Justel)