Geboorteverlof
Geboorteverlof is verlof dat je opneemt na de geboorte van een kind in je relatie.
Geboorteverlof is verlof dat je opneemt na de geboorte van een kind in je relatie.
Als er slechts één wettelijke afstammingsband bestaat ten aanzien van één persoon (de moeder) dan heeft de persoon waarmee de moeder samenleeft ook recht op het verlof.
Als de 'meemoeder' het betrokken kind later adopteert, wordt het geboorteverlof in mindering gebracht van het adoptieverlof.
Als statutair, stagiair of mandaathouder krijg je na de geboorte van je kind een omstandigheidsverlof van 20 werkdagen. Ook de tweede ouder die niet met de moeder samenwoont heeft recht op 20 werkdagen.
Contractuelen kunnen kiezen tussen dit omstandigheidsverlof (openbare sector) en het geboorteverlof van de privésector. De regeling van de privésector geeft recht op een geboorteverlof van 20 dagen: drie dagen vallen ten laste van de staat, de resterende dagen worden betaald door het ziekenfonds (aan 82% van het begrensd loon). Je kan dat verlof splitsen in dagen, maar je moet het wel opnemen binnen de 4 maanden na de geboorte.
Als er slechts één wettelijke afstammingsband bestaat ten aanzien van één persoon (de moeder) dan moet er hier een bewijs van partnerschap zijn van de meemoeder met de moeder (huwelijksakte, een bewijs van wettelijke samenwoning of door een uittreksel uit het bevolkingsregister waaruit de inschrijving op hetzelfde adres blijkt gedurende minstens drie onafgebroken jaren voorafgaand aan de geboorte.)
Het geboorteverlof wordt niet verdubbeld bij de geboorte van een tweeling aangezien het verlof niet wordt toegestaan op basis van het aantal kinderen, maar wel op basis van de gebeurtenis of de omstandigheid, de geboorte.