Ouderschapverlof
Ouderschapsverlof is verlof dat je kan opnemen na een geboorte. Er zijn twee vormen van ouderschapsverlof: onbetaald ouderschapsverlof en loopbaanonderbreking voor ouderschapsverlof.
Ouderschapsverlof is verlof dat je kan opnemen na een geboorte. Er zijn twee vormen van ouderschapsverlof: onbetaald ouderschapsverlof en loopbaanonderbreking voor ouderschapsverlof.
Er zijn 2 vormen van verlof waarnaar verwezen wordt met de term ‘ouderschapsverlof’:
Je kan beide verlofstelsels (3 maanden + 4 maanden = 7 maanden voltijdse afwezigheid) na mekaar opnemen of je kan in de loop van je beroepsloopbaan verschillende periode opnemen zonder de maximumduur te overschrijden.
Het is uitgesloten om beide verlofstelsels gelijktijdig op te nemen omdat je je niet gelijktijdig in twee verschillende administratieve situaties kan bevinden. Je kan niet voor dezelfde periode in loopbaanonderbreking voor ouderschapsverlof en onbezoldigd ouderschapsverlof zijn (bijv. halftijds loopbaanonderbreking en halftijds onbezoldigd ouderschapsverlof = volledige afwezigheid is uitgesloten).
In dat geval moet je een voltijds verlof vragen, hetzij loopbaanonderbreking voor ouderschapsverlof, hetzij onbezoldigd ouderschapsverlof.
Je kan een onbezoldigd ouderschapsverlof krijgen bij de geboorte of de adoptie van een kind.
Je moet dit verlof opnemen voor het kind de leeftijd van 12 jaar heeft bereikt. In volgende gevallen kan je onbezoldigd ouderschapsverlof opnemen voor elk kind met een handicap zonder leeftijdsgrens:
Je moet de aanvraag schriftelijk doen en minstens 2 maanden op voorhand, tenzij je administratie een kortere termijn aanvaardt. Je deelt de datum mee waarop het verlof begint en de duur ervan.
Bij je aanvraag geef je aan welke vrije dagen je wil. De leidend ambtenaar (of zijn afgevaardigde) kent je verlof toe en bepaalt je werkkalender. Als je niet akkoord gaat met de werkkalender, kan je van je verlofaanvraag afzien.
In functie van de noden van de dienst of op jouw vraag kan de werkkalender door de leidend ambtenaar of zijn afgevaardigde worden aangepast. Je wordt twee maanden op voorhand op de hoogte gebracht van deze aanpassing.
Een tijdelijke aanpassing van de werkkalender is mogelijk bij onderling akkoord tussen je functionele chef en jezelf.
Een verlenging is mogelijk op jouw verzoek en ten minste één maand voor de lopende periode om is.
Het onbezoldigd ouderschapsverlof kan je opnemen via één of meerdere van de mogelijkheden in de tabel hieronder.
Als je de verschillende mogelijkheden wil combineren moet je er rekening mee houden dat één maand voltijds verlof gelijk is aan twee maanden halftijdse prestaties en gelijk is aan vijf maanden verminderde prestaties met één vijfde.
Bij dit onbetaald verlof kan je je prestaties niet met 1/10de verminderen, bijvoorbeeld om een halve dag vrij te nemen op woensdagnamiddag of een dag verlof te nemen om de twee weken. Dat kan alleen bij de loopbaanonderbreking voor ouderschapsverlof.